KIRKONKYLÄN KIOSKIN HISTORIA

Kioskin perusti Lotta Svärd-järjestö.

Lotat lahjoittivat kioskirakennuksen Hollolan kirkonseudun maatalousnaisille 1945.

Alkuperäinen käsinkirjoitettu ja leimattu lahjakirja on edelleen tallessa.

Maatalousnaiset pitivät kioskia auki talkoilla. Tämä rakennus sijaitsi nykyistä paikkaa lähempänä tietä, lähes Kunnantuvan päädyssä.

Vuonna 1959 päätettiin rakentaa uusi kioskirakennus ja vanha rakennus myytiin Tuomaalalle. Nykyinen kioskin ulkomuoto on siis vuodelta 1959.

Kioskia on vuokrattu ja pidetty auki kesäisin. Vuokraajina ovat olleet mm. Hollolan Toverit, Hjördis Saarinen 12 kesää, Eija-Liisa Ikonen 22 kesää, sekä tyttärensä Hannele Nieminen vuosina 2002-2016.

Myös edellisen uudelleen rakennuksen aikaan kioski on puhuttanut. Vuonna 1959 paikkaa pohdittiin, paikan siirto oli myös esillä 1980-luvulla sekä uudelleen 2008.

Kioskirakennus on kunnan omistamalla tontilla. Tontti on jaettu Kunnantuvan kanssa.

Paikka ei tule muuttumaan, sekä myös vuokrasopimus tontista kunnan kanssa jatkuu.

Vuonna 2014 tuli ajankohtaiseksi kioskirakennuksen peruskorjaus tai uudelleen rakennus. Maatalousnaisten yhdistyksellä ei ollut voimavaroja kioskin vaatimaan kunnostukseen. Heidän yleiskokouksensa päättivät, että he luopuvat kioskirakennuksesta mikäli löytyy toinen luotettava taho huolehtimaan siitä.

Hollolan Kirkonseudun kylät ry vastaanotti kioskin hoidettavakseen vastikkeetta, näin Lottien perintö jatkui "Koko kylän parhaaksi yhdessä"-ajatuksella

Hollolan Kirkonseudun Kylät ry sai kioskin omistukseensa keväällä 2015 Kirkonseudun Maatalousnaisilta. Yhdistys päätti rakentaa uuden kioskirakennuksen vanhan, vuonna 1959 rakennetun kioskin tilalle. Vanha kioski oli tullut tiensä päähän sekä kunnoltaan, että varustetasoltaan. Rakennusarkkitehti Kari Korvenrannan suunnittelema rakennus noudattaa ilmeeltään, muodoltaan ja yksityiskohdiltaan entistä. Sormipaneelit, pyöröpuut ja väritys näyttävät tutuilta. Kioskin koko on kasvanut ja sen yhteyteen on rakennettu kohtaamispaikaksi ulkoterassi.

Rakennustyö on toteutettu talkootyönä, kiireisimmässä vaiheessa kahdessa vuorossa. Rakennustarvikkeita ja laitteita on saatu osin lahjoituksina. Siitä huolimatta hanke on taloudellisesti raskas kyläyhdistykselle. Varoja on kerätty toimintatapahtumissa ja Hämeen poliisilaitoksen rahankeräysluvalla. Lopulta yhdistykselle jää myös lainaa rakennusprojektista.

Samanaikaisesti kioskin rakentamisen kanssa yhdistys rakensi myös saniteettitilan kioskin läheisyyteen. 

Kioskin läheisyydessä sijaitsevassa rakennuksessa on WC-tilat naisille ja miehille, inva-WC, septitankin tyhjennyspiste sekä varasto.

Saniteettirakennuksen on rakennuttanut Hollolan Kirkonseudun Kylät ry seurakunnalta vuokratulle tontille. Rakennuksen on suunnitellut rakennusarkkitehti Kari Korvenranta (kuvassa yllä oikealla) ja projektin vetäjänä on toiminut insinööri Heikki Halme. Hanke on EtPäHä ry:n hyväksymä Leader-hanke, jossa EU- ja kuntarahoituksen osuus on 60 %. Loppurahoituksesta kantaa vastuun kyläyhdistys.

WC-rakennus on tarkoitettu kirkonkylällä vierailevien matkailijoiden ja kirkkotilaisuuksiin osallistuvien sekä kioskin asiakkaiden käyttöön. Näin kyläyhdistys haluaa parantaa kulttuurihistoriallisesti merkittävän ja perinnemaisemalla palkitun kylän palvelutasoa.

Septitankin tyhjennyspiste tulee palvelemaan alueella matkailuvaunuilla ja -autoilla liikkuvia matkailijoita.
Tilojen käyttömaksu on 50 senttiä. Tuotolla pyritään rahoittamaan tilojen huolto ja siivous sekä rakennuksen kunnossapito.

Uusi kioskirakennus valmistui 2016 kesällä ja on siitä asti ollut kyläläisten kohtaamispaikka. Myös saniteettirakennus on ollut käytössä siitä asti. 

Rakennusprojektien kustannukset olivat yhteensä
reilut 90 000 € 

Tästä summasta haimme ja saimme Euroopan maasedun kehittämisen maatalousrahastolta 40 440,00€ Leader-rahoitustuen. 

Poliisilta haetulla rahankeräysluvalla saimme lahjoituksia 8 943,20€. 

Loppurahoituksen kyläyhdistys maksoi omalla varainhankinnalla, tapahtumilla, pääsylipputuloilla ja tuotemyynnillä niissä.  Rakennusvaiheen ollessa aktiivisimmillaan otettiin sekä 20 000€ pankkilaina että 5000€ yksityistakauslaina, joista viimeiset erät maksettiin marraskuussa 2019.